Om du letar efter en tydlig förklaring av fotbollsmatchtider, då har du kommit till rätt plats. En fotbollsmatch har tydliga regler om perioderna, och hur länge de får pågå.
En typisk fotbollsmatch varar cirka 2 timmar. Den totala tiden består av 90 minuter ordinarie tid (2x45min), plus halvtidsvilan, plus några minuter av förlängning i slutet av varje halvlek. Om övertid spelas, är det ytterligare 30 minuter (2×15 min), med potentiellt några minuter till för straffar.
Som du kan se kan många faktorer förlänga fotbollsmatchens längd.
Den ordinarie tiden för en professionell fotbollsmatch är satt till 90 minuter, oavsett om det gäller damfotboll eller herrfotboll. När matchen går till övertid lägger de till 30 (15+15) minuter till. Det är totalt 2 timmar, alla pauser och stopptider inte medräknade. I slutändan kan det också bli straffar. Sammantaget kan en fotbollsmatch vara i 2 och en halv timme.
Hur lång är en professionell fotbollsmatch?
Den genomsnittliga professionella fotbollsmatchen (som i MLS-ligan eller VM-matchen) är cirka 2 timmar lång. Hela matchtiden inkluderar 90 minuter ordinarie tid med 15 minuters paus i halvtid, stopptid (skada) i slutet av halvlekarna, plus förlängningsperioder och straffläggningar om de spelas.
Det är samma sak för både män och kvinnor, över hela världen.
Detta inkluderar FIFA World Cup-spel (damer och herrar), mästerskapsmatcher, liga- och cupmatcher – alla typer av professionella fotbollsmatcher – de är alla cirka 2 timmar långa totalt, i genomsnitt.
Professionell fotbollsmatchs längd varierar vanligtvis beroende på typ av spel och tävling.
Med två halvlekar på 45 minuter får en professionell fotbollsmatch ytterligare ett stopp på flera minuter i slutet av varje halvlek, känt som förlängning, och en paus på 15 minuter mellan halvlekarna. Om det inte är ett speciellt fall är stopptiden vanligtvis 2-5 minuter lång.
Stopptiden är ungefär proportionell mot längden på förseningarna i spelet.
Ibland kan stopptiden vara mycket lång, på grund av skador, byten, allmänt tidsslöseri eller utrustningsfel som kan ha hänt, så domaren kan besluta att lägga till mycket tid i slutet av varje halvlek.
Om förlängningen spelas (utslagsmatch), är det ytterligare 30 minuters standardspel, med två halvlekar på 15 minuter vardera. Om det inte finns några vinnare efter det, inleds spelet i en straffläggning, som vanligtvis bara varar några minuter.
Här är uppdelningen av fotbollsmatchens längd:
- 90 minuter ordinarie tid (två 45-halvlekar)
- upp till 15 minuters paus mellan två delar
- 2-5 minuters tilläggstid i slutet av varje halvlek
- Vid utslagsmatch: ytterligare 30 minuters övertid (två 15 min halvlekar)
- Om ingen vinnare efter övertid: 3-6 minuter av straffläggning
- Utan övertid (extra tid) varar de flesta fotbollsmatcher knappt 2 timmar.
Faktorer som påverkar längden på en fotbollsmatch
Längden på fotbollsmatcher beror på dessa faktorer:
Tillagd tid, även kallat stopptid, skadetid eller förlängning förlorad tid. Detta är tiden som läggs till i slutet av varje halvlek (slutet på 45 och 90 minuter).
Övertid (extra tid). I alla utslagsmatcher där vinnaren som ska gå in i nästa fas måste avgöras i slutet av spelet, såsom utslagssteget i FIFA World Cup, spelas förlängning i två 15-minutersperioder.
Straffar som bara varar i några minuter, upp till 10 eller så, för mycket viktiga matcher. Varje lag får 5 skott, och laget med flest poäng vinner. Om det är oavgjort läggs fler straffar till.
Om en straffspark behöver tas i slutet av ordinarie tid kommer speltiden att förlängas något för att straffen ska kunna tas, i någon av halvlekarna.
Stopptidens längd kan ändras på grund av flera faktorer.
stopptiden (avdrag för förlorad tid) görs av domaren i varje halvlek för all förlorad tid i den halvleken genom:
- byten
- bedömning och/eller borttagning av skadade spelare
- slösa tid
- disciplinära påföljder
- stopp för drycker (som inte bör överstiga en minut) eller andra medicinska skäl som är tillåtna enligt tävlingsregler
- förseningar relaterade till VAR ”kontroller” och ”recensioner”
- någon annan orsak, inklusive betydande förseningar till en omstart (t.ex. målfirande)
Varför är fotbollsmatcher 90 minuter långa?
År 1863 utarbetades de allra första spelens regler av det engelska fotbollsförbundet. Vid den här tiden var längden på en fotbollsmatch inte begränsad i reglerna på något sätt. Tidiga fotbollsmatcher under denna period var vanligtvis ganska långa och varade ofta till solnedgången.
Detta ändrades i mars 1866 när en icke-tävlingsmatch var planerad att spelas mellan 15.00 och 16.30. Matchen spelades mellan en kombination av klubbar från Sheffield FC och staden London. Det är den tidigaste registrerade fotbollsmatchen som varade under en bestämd period. Sedan den matchen har standardtiden som en fotbollsmatch varar blivit 90 minuter lång.
1897 blev det en officiell regel att en fotbollsmatch är 90 minuter lång, och består av två halvlekar på 45 minuter. Det tog dock lite tid för denna standard att accepteras och antas över hela världen. När en bestämd tidpunkt hade fastställts för fotbollsmatcher, blev det snart uppenbart att förlängningsregler är nödvändiga för matcher där en definitiv vinnare krävs, såsom cupfinaler och VM.
Vad händer om poängen är lika i viktiga fotbollsmatcher?
Vissa fotbollsmatcher kräver en definitiv vinnare, till exempel i cupfinaler som VM eller avgörande matcher i internationella turneringar. Om det blir oavgjort i slutet av de 90 minuterna plus stopptid i dessa matcher tillkommer ytterligare tid.
Under dessa omständigheter består förlängningen av två perioder på 15 minuter. Efter att normaltiden är slut är det vanligtvis 5 minuters intervall innan fritiden börjar. Det är dock inget intervall under förlängningen. Hela 30 minuterna spelas, oavsett om ett lag gör mål eller antal mål.
Om poängen fortfarande är oavgjorda i slutet av de ytterligare 30 minuterna, går matchen till straffsparkar för att avgöra det vinnande laget. Straffsparkarna utgörs av ett bäst av fem straffläggningar, där lag växlar mellan att ta straffar. Straffläggningen pågår tills ett lag inte kan matcha sin motståndares poäng matematiskt.
Ibland är poängen fortfarande oavgjorda i slutet av standarden, fem sparkar per lag, straffläggningsrunda. Under dessa omständigheter kommer lagen att fortsätta med rundor med en spark per lag tills det finns en vinnare. Detta är känt inom fotboll som ”sudden death”.
Tidigare användes regeln om ”gyllene mål” på ställen för straffläggning. Golden Goal-regeln dikterade att vilket lag som än gjorde mål under förlängningen vann. Denna regel användes för att förhindra onödigt långa och slitsamma matcher där förlängningen ofta var tråkig och händelselös. Det var tänkt att mildra lagens effekt av att vara för trötta och nervösa för att anfalla under förlängningen.
Golden Goal-regeln innebar att lag uppmuntrades att attackera istället för att luta sig tillbaka och belönades för att de gjorde det. Detta skapade en spännande och spänd upplevelse för fans som desperat ville att deras lag skulle göra mål först.
Straffläggningar är en kontroversiell aspekt av fotboll. Många anser att straffläggningen är ett orättvist sätt att avgöra det vinnande laget. Detta beror på att det finns ett inslag av tur inblandat i att göra en straff, och det speglar inte nödvändigtvis lagets färdigheter och ansträngning under normal matchtid. Vissa människor skulle föredra att se Golden Goal-regeln återföras i stället för straffläggningar, bland annat av dessa skäl.