Hur Tjock är Isen i Ishockey?

Ishockey är en av de snabbast spelade sporterna i världen. Detta beror mest på att det spelas på ett isskiva.

Spelare på isen kan åka skridskor i hastigheter på upp till 50km i timmen och isytan är bara en av faktorerna som bestämmer en spelares skridskohastighet.

Om du någonsin har varit på en hockeymatch live eller gillar att se den på tv, kanske du är intresserad av att lära dig mer om isytan och dess totala tjocklek.

Hur tjock är isytan på en hockeybana?

I genomsnitt är isytan som används i National Hockey League (NHL) 1,905 centimeter eller 19,05 millimeter. Denna tjocklek tillsammans med andra faktorer inklusive kylning gör att många spelare med vassa skridskoblad kan vara på isen samtidigt utan att isen går sönder eller spricker.

Isytan på en utomhus konstgjord ishall kan ha en annan tjocklek. De behöver inte vara gjorda på samma sätt som NHL-is. I vissa fall kan istjockleken vara upp till 3.8cm tjock.

Ju tjockare isen är, desto mjukare och långsammare blir den. För ishockeyspel är tunnare is bättre eftersom isen blir hård, vilket gör spelet snabbare totalt sett.

Vad är temperaturen på isen vid en hockeyrink?

Temperaturen på isytan på en NHL-arena sänks till -8 grader. Denna temperatur är vald för att förhindra smältning och undvika att isen blir mjuk.

Hur fryser de isen på en hockeyrink?

För att ishockeyytan ska frysa och hållas vid önskad temperatur används ett stort indirekt kylsystem.

Detta system kommer att pumpa upp till 10 000 liter iskallt saltvatten genom ett system av rör under isen. Vattnet används också ovanpå en isbärande platta.

Det koksaltvatten som används är bara vanligt vatten med lösta alkaliska salter i vilket ger en liten klibbighet. Detta är i princip samma metod som används för kylskåp och luftkonditioneringssystem.

Köldbärarvatten fryser också vid lägre temperaturer än vanligt vatten. Fördelen med detta är att saltlakevattnet kan pumpas genom rören och inte frysa medan det är tillräckligt kallt för att frysa vattnet som hälls på betonggolvet.

Isen görs också i lager. Cirka 8-10 lager is används.

Det första lagret som görs sprayas direkt på betonggolvet. Detta lager är cirka 0.8mm tjockt. Det kommer att frysa nästan omedelbart vid kontakt med den kalla betongen.

När det första lagret fryser, sprayas ytterligare ett supertunt lager. När det lagret är fryst, sprayas ett annat lager, och så vidare. Denna process kommer att ske tills isytan har den önskade tjockleken.

Isytan är även målad vit mellan vissa lager vilket gör pucken mycket lättare att se. Linjerna och andra markeringar är också målade på ytan.

En NHL-ishockeyyta mäter 60m lång och 25 meter bred, och kan som nämnts använda cirka 10 000 liter vatten för att färdigställa.

Många ishockeyarenor kommer att hålla isytan på plats under hela säsongen. Men om isen behöver tas bort för andra händelser och sedan ersättas, kan hela proceduren för att göra ny is ta upp till 48 timmar att slutföra.

En NHL-ishockeyyta är cirka 1.9mm tjock.

Vad finns under isen på en hockeyrink?

En ishockeyrink kan delas upp i 6 olika sektioner. De inkluderar:

  • Isyta – tillverkad i flera lager.
  • Betongplatta (kyld) – kylsystem och rör håller istemperaturen på -8 grader.
  • Isolering
  • Betong (uppvärmd) – Isolerings- och betongskikten förhindrar att marken under isen fryser, vilket kan expandera och spricka isen.
  • Sand och grus – Ett sand- och gruslager ligger ovanpå ett avloppssystem för grundvatten.
  • Grundvattenavlopp – Ett vattendräneringssystem låter vattnet rinna bort.

Hur målas isen i en hockeyrink?

När du tittar på isytan i en hockeyrink kommer du att märka flera olika linjer, cirklar och markeringar. Den blå linjen är målad blå, den mittersta islinjen är röd, cirklarna är röda, målvaktsvecket är blått och andra markeringar är färgade.

För att få dessa markeringar att sticka ut i färg blandas vit pulverfärg med vatten och sprayas sedan på isen. Flera lager behövds.

När målningen är klar, används ett lager av fin vattenspray för att helt täta färgen som fryser.

Målningen sker på de nedre lagren för att säkerställa att markeringarna kommer att vara säkra och inte tvättas av eller tas bort under lek.

Vad är hockeyis gjord av?

Hockeyis kan göras av många olika typer av kemikalier för att se till att de förblir frysta under långa perioder under intensiva väderförhållanden (ex: varma temperaturer).

Det finns tre huvudsakliga sätt att kyla ner en utomhusarena; genom att kall luft blåser över plåten, vilket i huvudsak fryser det översta lagret, kommer sprutning av vatten på ytan också att orsaka frysning eftersom när luftfuktigheten sjunker under 100 % kommer isytan att få latent värme från den omgivande miljön, och genom att blåsa kyla luft under den för att hålla botten frusen.

Den vanligaste typen av blandning som används är en kombination av renat vatten med andra kemikalier som tillsätts. Varje rink har sin speciella formel beroende på vad de behöver för sina speciella klimatförhållanden.

Det finns dock tre huvudkomponenter för varje typ av hockeyis: kylvätska, en tillsats som ökar viskositeten i lösningen för att minska smältningen, och slutligen en annan kemikalie som kallas etylenglykol, som fungerar som frostskyddsmedel så att dina skridskor inte får fastnat under spelandet! Den sista nyckelingrediensen som behövs är kalciumklorid eftersom det sänker vattnets fryspunkt så att isen kan förbli frusen under varma väderförhållanden.

Kalciumklorid tillsätts inte till varje blandning eftersom det är mycket frätande och äter igenom bland annat rostfritt stål! Det minskar också friktionen mellan dina skridskor och isen, vilket innebär att du kommer att kunna gå mycket snabbare än vanligt om denna kemikalie finns i tillräckligt stora mängder. Du skulle inte vilja ha för mycket kalciumklorid, annars skulle spelare börja glida överallt när de åker skridskor i högsta fart.

Mängden kylvätska som behövs beror på många olika faktorer som temperatur, luftfuktighetsnivåer, vindhastigheter etc. De tre huvudkomponenterna för att göra Hockeyis blandas med rent vatten innan de sprutas på en betongplatta som långsamt formas till is. Vattnet fryses sedan, och kemikalieblandningen hjälper till att hålla det så under långa perioder utan att smälta även om utomhusarenor är föremål för många olika väderförhållanden!

Hur mäts isens tjocklek?

Tjockleken på hockeyis mäts i millimeter och kan variera från lag till lag. I NHL sträcker det sig vanligtvis från 76 mm till 102 mm. Ligan kräver att alla isbanor över hela Nordamerika har minst 90 mm, men det är bara av säkerhetsskäl, även om vissa kommer att gå längre än så för att säkerställa att deras spelare är säkra när de tävlar på högsta nivå!

Tjockleken på en utomhusrink kommer vanligtvis att vara cirka 98 mm, medan inomhusis kan vara tjockare, beroende på hur mycket utrymme du har tillgängligt. Utomhusbanor kräver mycket mer kraft för snöröjning och kylkapacitet eftersom det inte finns något tak som skyddar isen från regn eller snö, vilket så småningom kan förstöra den.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade