Kan man Spela Fotboll om man är Förkyld?

Du har ett mycket viktigt spel på gång, eller så börjar du komma in i en rytm för att vinna tränarens förtroende. Plötsligt börjar du känna en lätt irriterad hals, en rinnande näsa eller till och med en lätt feber. Det händer, du är förmodligen förkyld.

Oroa dig inte, jag tror att de flesta fotbollsspelare har varit där. Vi vill alla spela varenda minut som möjligt, och att inte spela på grund av en förkylning kan låta dumt vid första anblicken, men det är helt normalt.

Det uppskattas att en vuxen i genomsnitt har mellan 1 och 6 förkylningar varje år, men idrottare som ägnar sig åt tung träning och tävling kan drabbas av mer frekventa förkylningar.

En förkylning kan ge olika symtom och svårighetsgrad, inklusive halsont, hosta, nysningar, trötthet och feber bland annat. Med vintermånaderna och influensasäsongen över oss, låt oss titta närmare på träning med en vanlig förkylning.

Så, borde du spela fotboll med förkylning? Att bestämma sig för om du ska spela eller inte beror helt på vad din kropp säger till dig, om du tror att du kommer att kunna prestera som bäst eller inte. Baserat på min erfarenhet skulle jag i de flesta fall inte rekommendera att spela om du är förkyld.

Men svaret är inte så enkelt som att spela eller inte spela. Det finns många faktorer som påverkar frågan som du behöver känna till för att kunna fatta ett beslut.

Att spela eller inte spela vid förkylning

Det är imponerande hur många olika åsikter det finns mellan personer som är relaterade till detta ämne. Vissa människor säger att träning med en sport faktiskt hjälper dig att bota förkylningen snabbare medan andra säger att oavsett hur lätt kylan är att bara stanna hemma och vila.

Det finns många myter att slå hål på som är nödvändiga för oss alla att klargöra för att kunna fatta ett korrekt beslut.

Myten om ”Ovanför eller under halsen”.

Det finns en populär myt som säger att om symtomen som din sjukdom uttrycker är ovanför halsen: som till exempel lätt halsont eller rinnande näsa, är det okej att spela spelet utan problem.

På andra sidan, om symtomen är under nacken, som diarré eller feber, så ska du absolut inte spela alls och vila kroppen.

Jag tror inte att den här beskrivningen stämmer alls eftersom jag många gånger har varit förkyld med symtom ovanför halsen och det skulle ha varit ett hemskt beslut att spela. Jag tror dock att det är en användbar snabbguide i ämnet.

”Svetta ut förkylningen”

Många säger att när du är förkyld med liten feber är det en bra idé att göra en måttlig övning i varma tighta kläder för att ”svettas ut förkylningen”. Genom att använda de varma kläderna svettas du mycket mer, vilket hjälper din kropp att fräscha upp för att minska kroppstemperaturen, vilket hjälper till att lindra febern.

Detta stämmer dock inte och det finns ingen fördel med att spela när du är förkyld för att bli av med förkylningen snabbare.

Hur man fattar beslutet om att spela eller inte

Här är två faktorer som jag tror är de viktigaste att tänka på om man ska leka eller inte med en förkylning eller influensa:

Lyssna på din kropp

Det finns olika nivåer av sjukdom. Vissa förkylningar kan vara superlätta men andra kan vara kraftigare. Många har spelat många gånger med förkylningar och allt är helt okej. Men när man gör det bör man veta vad man är kapabel att göra och hur du kan prestera på planen.

Hur dåligt mår du? I de flesta förkylningar kämpar ditt immunförsvar och gör en stor ansträngning bara för att vara vid liv. Föreställ dig nu hur det skulle kännas om du lägger ytterligare stress på det genom att spela en sport som fotboll som kräver så mycket uthållighet och fysiska förutsättningar.

Det finns två alternativ: Du kan antingen prestera på normal nivå eller så kan det bli ganska fult.

Fundera på vad som är bäst för laget

Kom ihåg att de flesta förkylningar är smittsamma och du riskerar att överföra sjukdomen till dina lagkamrater, vilket kan vara ännu värre.

Tror du också att det är värt för laget att du spelar under de förutsättningarna? Det är bättre att välja att inte spela om du inte ska prestera på en tävlingsnivå än att spela att känna sig svag och inte kunna prestera som du vill.

Det är helt normalt att spelare med förkylning inte spelar eller tränar. Många proffs har gjort det. Nästan alla professionella spelare har vid ett tillfälle av sin karriär varit tvungna att ta en paus på grund av en förkylning eller influensa. Det är normalt!

Tips om du bestämmer dig för att leka med en förkylning

Okej, så låt oss föreställa oss att du är som Cristiano Ronaldo eller något, att ditt lag måste få dig att spela annars kommer de att förlora. Låt oss anta att världens undergång kommer om du inte spelar, så här är några tips för dig:

Håll dig hydrerad: När du går igenom en förkylning tenderar kroppen att torka ut snabbt. Försök att dricka vatten så många gånger som möjligt, även om du inte är törstig. Du kan också dricka Gatorade eller någon isotonisk dryck som kan hjälpa dig att hålla din kropp återfuktad. Jag skulle rekommendera att dricka kokosvatten om du kan, det är detta som återfuktar vår kropp bäst.

Använd termokläder: Denna typ av kläder håller din kropp varm och förblir alltid torr. Vilket är väldigt viktigt när man går igenom en förkylning.

Stretcha mer än vanligt: ​​Stretcha innan matchen på bästa sätt. Detta kommer att hjälpa din kropp att starta den fysiska aktiviteten, utan att tvinga den. Kom ihåg att influensa provocerar uttorkning. Dina muskler behöver mycket vatten för att fungera korrekt. Att ha dem väl stretch kommer att förhindra eventuella muskelkramper som vi alla hatar.

Hur man botar en förkylning snabbt:

C-vitamin: Det finns många olika metoder för att få i sig C-vitamin på lokala apotek. C-vitamin stärker ditt immunförsvar och kan hjälpa dig att förhindra ömhet och skador på muskelvävnad när du tränar. Det finns så mycket information om c-vitamin på google. Jag rekommenderar att du gör din forskning om det innan du konsumerar någon.

Ät vitlök: Om du kan äta rå vitlök, gör det då. Många forskare har funnit att vitlök har naturliga komponenter mot svampar, antiparasiter och antivirus som hjälper till att döda förkylningen.

Oreganoolja: Fyra till fem droppar i ett glas vatten kommer att göra det.

Zink: Detta är det bästa mineralet för att stärka immunförsvaret.
äppelcidervinäger

När ska man träna?

Om symtomen är ”ovanför halsen”, såsom täppt eller rinnande näsa, nysningar eller halsont utan andra kroppssymptom, kan idrottaren gå försiktigt igenom ett träningspass på halvfart. Om deras symptom försvinner inom några minuter efter att träningen påbörjats, kan intensiteten gradvis ökas.

När man inte ska träna

Om en idrottare har symtom ”under halsen”, inklusive feber, värkande muskler, hosta, kräkningar eller diarré, bör idrottaren inte träna. Idrottare som känner att de kan bli sjuka bör minska sitt träningsschema i 1 eller 2 dagar. Träning under en inkubationsfas av en infektion kan förvärra en sjukdom.

Symptomens svårighetsgrad och sjukdomslängd kan öka om man tränar under en sjukdom. Träningen kan återupptas beroende på vilken typ av infektion som börjar vid måttliga nivåer och gradvis återgå till max, vilket kan variera mellan 3-5 dagar i upp till 3 veckor.

När ska man spela

Att återgå till träning och återgå till spel eller tävling är olika. Kriterierna för återgång till tävling är strängare än återgång till träning eller träning. Återgång till spel är beroende av en tydlig fysisk undersökning.

I idealfallet har idrottaren återgått till träning på måttliga nivåer och gått tillbaka till sin maximala nivå innan tävlingen.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade