Extremsporter är aktiviteter som individer väljer att delta i och som generellt sett har en hög grad av fara och risk. Dessa sporter kan inkludera saker som fallskärmshoppning, bungyjump, base jumping, grottdykning, hängflyg, kitesurfing, motocross, bergsklättring, surfing, kajakpaddling, vindsurfing eller någon sport som är motkulturell och involverar en adrenalinkick och överhängande fara!
Många människor väljer att njuta av extremsporter på grund av den adrenalinkick det ger dem. Förutom adrenalinkicken behöver vissa individer helt enkelt en utmaning. Andra individer kanske vill bryta sig ur sina ”säkra” vardagsliv och uppleva något nytt och spännande. Att delta i en extremsport tillåter dessa individer att uppleva känslor och känslor som de normalt inte upplever. Rusen av adrenalin, äventyr och spänning är vad de letar efter för att bryta den normala rutinen i sin vardagliga tillvaro!
Innan du ger dig ut för att uppleva stressen och spänningen i en extremsport är det viktigt att vara fysiskt vältränad och frisk. Alla extremsporter kräver mycket disciplin – både fysiskt och mentalt. Att försöka en extremsport innan du är fysiskt eller känslomässigt redo kommer att utsätta dig och dina partners för ännu större risk.
Det handlar inte om att riskera ditt liv. Det handlar om att känna till riskerna och följa säkerhetsriktlinjerna. De som gillar extremsporter måste ta sin säkerhet och säkerheten för dem som är med dem på allvar. Även om det finns en adrenalinkick och spänning under dessa sporter, är det ännu roligare när man följer specifika riktlinjer för att njuta av sporten utan att ta onödiga livsrisker.
Vad är extremsport?
Extremsport är alla aktiviteter som innebär en hög grad av risk och kräver stor fysisk expertis eller specialistkunskaper för att bemästra.
De flesta extremsporter utförs vanligtvis utomhus och involverar:
- höga hastigheter
- betydande höjder
- en hög nivå av fysisk ansträngning, och ibland…
- behovet av högspecialiserad utrustning.
Extremsporter anses ofta vara några av de svåraste sportaktiviteterna i världen och kräver mycket hängivenhet för att bemästra. Adrenalinkicken och känslan av prestation i samband med sådana sporter är dock ofta omätbar.
Extremsport vs äventyrssport
Vid första framträdandet kan man säga att en äventyrssport är väldigt lik en extremsport med den huvudsakliga skillnaden att de flesta äventyrssporter kan utövas utan behov av betydande träning eller expertis.
Extrema sporter kräver vanligtvis år och år av specialistutbildning och engagemang för att bemästra.
De flesta äventyrssporter kan avnjutas av nybörjare, så länge de är under överinseende av en utbildad guide och har tydliga säkerhetsprotokoll.
Till exempel fallskärmshoppning (äventyrssport) kontra bashoppning (extremsport).
Paraskiing
Som om att hoppa ur en helikopter för att åka skidor (heli-skiing) inte var tillräckligt extremt, finns det några spänningssökare som kombinerar skidåkning och flygning ännu mer.
Paraskiing är en kombination av skidåkning (eller snowboardåkning) och parasailing. Skidåkaren bär ett parasail och när de får upp tillräckligt med fart för att få paraseglet att resa sig lyfts de från marken och börjar skjuta i höjden.
Vissa parasailers flyger hela åket medan andra studsar fram och tillbaka mellan segling och skidåkning. Den kombinerar i huvudsak två extrema toppsporter till en ultimat extremsport. För att komma till en ännu mer extrem nivå kombinerar vissa idrottare heli-skiing och paraskiing – vilket öppnar upp en helt ny värld av terräng.
Vingdräktflygning
Just nu är flygning med vingdräkt förmodligen det närmaste människor kan komma kontrollerat, icke-maskinassisterat flyg.
Vingdräktflygning är en variant av fallskärmsdykning där ”piloten” eller hopparen bär en speciell kostym som i huvudsak får dem att se ut som en flygande ekorre. Denna specialiserade dräkt har ”vingar” längs sidan av kroppen och mellan benen. Vingarna har luftfickor som ger piloten mer lyft, vilket gör att de kan falla långsammare och kontrollera vart de går med en otrolig precision.
Flygning med vingdräkt kan ske från en helikopter eller utanför en bas och vissa expertflygare kommer otroligt nära bergssidor och till och med kryssar i ett kontrollerat fritt fall genom raviner.
Slacklines
Vad kan göra det svårare att gå på ett hårt rep? När det repet faktiskt inte är spänt. Du kanske har sett slacklines som ställs upp på festivaler för slackliners för att visa sina färdigheter och för att ge allmänheten en chans att prova denna extrema sport (om än utan möjlighet att falla särskilt långt).
Där slacklining förvandlas till en toppextremsport är när det blir känt som highlining. En slackline sätts upp högt från marken (vanligtvis mellan byggnader eller klippor) och en slackliner korsar utan skyddsnät eller stolpe för ytterligare balans. Det enda som håller dem säkra medan linan rör sig och svajar är deras intensiva balans och en liten säkerhetssele.
Volcano Boarding/Vulcano Surfning
När skidåkning eller pulka på snö inte är tillräckligt extremt är det dags att ta en tur till en aktiv vulkan.
Vulkanboarding eller vulkansurfing är precis vad det låter som, du glider ner på sidan av en vulkan som är täckt av kall aska. Och med aska menar vi mest små bitar av vass vulkanisk sten.
Efter att ha vandrat över klippor och spillror till toppen, åker man ner för vulkanen på provisoriska plywoodpulkor, vilket gör denna extremsport tillgänglig för alla. De bästa av de bästa kan dock surfa nerför backen medan de står på brädet.
Fridykning
När du dyker är du bokstavligen i en situation där du kan vara fysiskt oförmögen att andas om något går fel. De flesta dykare har syrgastankar med sig, men vissa idrottare bortser från denna normala utrustning och väljer att fridyka.
Som många av dessa extrema toppsporter är fridykning precis vad det låter som – en dykare går ner utan någon överlevnadsutrustning förutom simfötter. De planerar att göra nedstigning och uppstigning på ett enda andetag. Tryckförändringarna av djupdykning, fysisk ansträngning som krävs för att klättra tillbaka till ytan och mental panik som kan sätta in gör detta till mer än att bara hålla andan under en riktigt lång tid.
Kitesurfing
Kitesurfing är en fantastisk extremsport där du använder en liten surfbräda med fotremmar och bindningar som fästs på en stor power kite. Den här kontrollerbara draken driver dig över vattnet – och ibland över det – medan du kontrollerar både draken och brädan samtidigt.
Kitesurfing anses vara en familjesport och kan utföras av barn så unga som 12. De som deltar måste vara starka simmare med en lagom styrka i överkroppen – och det hjälper också om du är skicklig på andra vattensporter som vindsurfing.
Riskfaktorer för kitesurfing
Kitesurfing är en extrem sport med relativt låg risk, eftersom de flesta kitesurfare bär hjälmar, och varje kite har en snabbkopplingsmekanism som gör att du kan släppa draken med ett ryck eller tryck, vilket bara lämnar en lina fäst i ett kitekoppel. Detta kommer att göra att draken förlorar sin form, vilket förhindrar att du dras med av en drake som inte har kontroll.
Mountainboarding
Mountainboarding – eller terrängboarding – är en ny extremsport som kommer från snowboard. Det kan göras på vilken yta som helst, inklusive gräs, banor, smuts och stenar, och innebär att åka på en stor bräda med monterade hjul – vilket är mycket som en överdimensionerad skateboard. Hjulen är designade för att klara större hinder än vanliga skateboards, samt göra skarpare svängar.
Mountainboarding är lämplig för nästan alla med äventyrskänsla. Det som är bra är att det kan göras oavsett väder – plus att det i allmänhet inte finns någon åldersgräns. Mountainboarding kommer särskilt att passa snowboardåkare under varma månader när det inte finns någon snö tillgänglig.
Riskfaktorer för mountainboardåkning
Det finns en liten risk med mountainboardåkning, men det beror mycket på vilken typ av terräng du tar dig an. Om du är nybörjare så dyker det upp centra med nybörjarvänliga kurser – och självklart finns det gott om utomhusplatser för dig att upptäcka dig själv! Riskfaktorn i mountainboardåkning beror mycket på dig själv och ditt eget mod.
Bergsbestigning
Bergsbestigning – som namnet antyder – är sporten att gå, vandra och klättra uppför berg. Svårighetsgraden med bergsklättring beror på terrängen, med de mer vågade bergsbestigarna som vågar sig upp på höga, klippiga och ofta snötäckta toppar.
Bergsklättring är inte för den tillfälliga deltagaren! Du kommer att behöva ha stor erfarenhet av bergsklättring och vandring, och många bergsklättringsklubbar begränsar medlemskapet till över 18 år. Betydande fysisk kondition såväl som mental kompetens krävs.
Riskfaktorer för bergsklättring
Denna sport kan vara extremt farlig och bör inte provas utan nödvändig erfarenhet eller en guide. Bergsklättring kräver betydande säkerhetsutrustning, eftersom det finns risker med att falla, saker som faller på dig eller ogynnsamt väder – allt detta måste du vara beredd på.