Det finns faktiskt flera svar på frågan – varför tejpar hockeyspelare sina klubbor? Först kan spelare tejpa sin klubba för att skydda den från slitage, revor och skador. För det andra tejpar spelarna sina klubbor för att ändra hur klubban känns och hur spelaren hanterar den. Slutligen kan tejpning av en hockeyklubba ändra kontrollen och interaktionen mellan klubban och pucken.
Varför tejpar hockeyspelare sina klubbor? Spelare tejpar både bladet och knoppen på sina klubbor. De tejpar bladet för extra skydd och för att ge dem en bättre känsla när de styr pucken. De tejpar knoppen för grepp och det hjälper till att snabbt plocka upp klubban om den faller på isen.
En av en hockeyspelares favorit saker att göra innan en match är att tejpa sin hockeyklubba. Många kommer att lägga otaliga timmar på att göra detta under säsongen. Men varför lägger de så mycket tid på detta?
Tejpande av hockeyklubbor för skydd
Tillbaka i träklubbornas dagar var att linda in friktionstejp på hockeyklubban ett sätt att skydda den från vatten från issmältning så att den inte blev skev.
En skev hockeyklubba gör det utmanande att utföra den perfekta passningen. Träklubbor är också benägna att splittras, och tejpning hjälpte till att förhindra att det inträffade.
När spelet gick från träklubbor till kompositklubbor, och med utvecklingen av syntetisk hockeyis, blev skydd mot skevhet på grund av snö och isuppbyggnad mindre problem.
Att skydda bladet är dock fortfarande viktigt, och att tejpa klubban förhindrar fortfarande att bladet spricker eller går sönder.
Tejpning för extra puckkontroll
En annan anledning till att spelare tejpar sina hockeyklubbor är att öka sin kontroll över klubban och pucken. Kompositklubbor kan kännas hala. Att tejpa på handtaget kan förbättra spelarens grepp om klubban.
Ofta använder en spelare tejp för att skapa en knopp i änden av skaftet. Denna knopp hjälper till att förhindra att stiklubban kan glida ur spelarens hand och gör att klubban är smidigare att ta upp när den tappas.
Mer tejp på skaftet förbättrar spelarens grepp om klubban, vilket gör det lättare att kontrollera pucken.
Att lägga till tejp förbättrar kontakten mellan bladet och pucken. Den tejpade ytan på bladet gör det lättare att kontrollera pucken och exakt skjuta en passning över rinkens vidd till en fortkörande lagkamrat.
Kontakten som den tejpade ytan ger kan också göra det lättare för spelaren att sätta mer snurr på pucken. Det kan vara skillnaden mellan att pucken snurrar in i nätets hörn eller landar i målvaktens handske.
Efter att ha tejpat sin klubba lägger vissa spelare ett lager vax eller kolja till den tejpade klubban. Om du spelar på naturlig is kan vaxskiktet skydda mot snö eller isuppbyggnad. Det kan också tillåta lite mer friktion mellan blad och puck, vilket hjälper spelaren att kontrollera pucken bättre.
Hur tejpar hockeyspelare sina klubbor?
Den mest använda tejpen för hockeyklubbor är tygtejp. De flesta känner till den tygtejp som tidigare användes för medicinska bandage. Tejpen som används idag för att linda en hockeyklubba är väldigt lik.
Det finns många tekniker för att tejpa hockeyklubbor. Det vanligaste är nog att linda tejpen över bladet. Spelare kan skilja på hur mycket tejp som ska användas, hur mycket blad som ska täckas eller bredden på tejpen. Allt kommer att påverka bladets yta och därmed hur det interagerar med pucken.
Att linda tejp runt bladet orsakar ytterligare drag mellan klubban och isen, vilket vissa spelare tycker gör hanteringen av klubban svårare.
Ett alternativ är att placera en enda remsa med tejp över bladets längd, vilket ger ytterligare kontroll över pucken utan att skapa friktionen mellan isen och klubban.
Som en varning är det oklokt att upprepa ett tidigare tejning, annars kommer det att tynga ner din klubba med den vattniga tejpen från föregående ansträngning.
Ursprunglig anledning till tejpning: för att skydda träklubban
Hockeyklubbor var ursprungligen gjorda av trä. NHL-spelare använder inte träklubbor längre.
Vattenfuktigheten skulle arbeta sig in i trät och orsaka splittring på klubbans botten. Om du någon gång ser en träklubba sitta i någons hus eller garage, kolla botten på den. Det är mest troligt splittrat och sprucket från användning.
För att förhindra denna splittring av träklubban och för att förlänga klubbans livslängd skulle spelarna tejpa sin klubba. Tejpen skulle hindra vattenfukt från att komma in i klubban och det skulle också förhindra att stickan splittras lika snabbt på botten.
Efter några spel skulle tejpen börja tuggas upp av isen och klubban skulle behöva tejpas igen.
Förutom att skydda klubban hjälper den svarta tejpen att kamouflera pucken på klubban. Det är svårare för målvakten att se pucken på en klubba som är svart än en där pucken sticker ut.
Tejpa toppen av klubban
Nu är bladet inte den enda delen av klubban som tejpas. Toppen eller ”knappen” på klubban kommer också att tejpas.
Spelare tejpar knoppen av två skäl: grepp och för att hjälpa till att plocka upp klubban från isen.
1) Grepp
Toppen av klubban är tejpad så att spelarna kan få ett bättre grepp om den, vilket möjliggör kontroll och stabilitet.
Mitten av klubban är inte tejpad, eftersom den nedre handen måste kunna glida upp och ner i skaftet som en del av klubbhantering och skytte. När du ser ett slagskott tas höjer spelaren klubban från isen och den nedre handen kommer att glida upp klubbban mot bladet. När spelaren tar skottet glider den nedre handen tillbaka upp mot toppen.
Den översta handen i skytte och klubb-hantering fungerar som ett ankare och måste stanna på ett ställe, och därför är tejp ett utmärkt sätt att ge det grepp som krävs så att handen inte glider runt.
2) Ta upp från isen
Under spelets gång är det vanligt att spelare får klubborna utslagna ur händerna. Har du någonsin försökt plocka upp en klubba från isen snabbt?
Det är inte så lätt. Speciellt om hockeyklubban ligger platt på isen! Spelare kommer att skapa en tjock tejpknopp i änden av klubban – dels för att hjälpa till att hålla fast klubban bättre – men också för att hjälpa dem att snabbare kunna plocka upp klubban från isen.
När klubban faller på isen hjälper knoppen som skapas av tejpen att skapa en separation mellan klubbans skaft och isen så att det lättare för spelaren att kunna plocka upp klubban från isen.
Detta sparar verkligen mycket tid.