Var Föddes Ishockey? Hockeyns Historia

Boll och klubbsporter är nästan lika gamla som civilisationen själv. Dess tidigaste ursprung kan vara från Persien, Egypten eller Kina, medan arkeologiska bevis visar ett tidigt boll-och-klubb-spel som spelades i Grekland på 400-talet f.Kr.

När civilisationen spred sig, så spred sig även spelen. Och så småningom, när den civiliserade världen gick norrut, flyttade boll-och-klubba ut på isen. Målningar i Nederländerna på 1600-talet visade holländarna spela en version av golf på isen; Skottlands Edinburgh Skating Club, som bildades 1642, anses vara den äldsta i världen, och uppgifter från Irlands Dublin Evening Post har en rapport om män som leker kasta på is.

När européerna tog sig över Atlanten till Nordamerika upptäckte de att indianer hade sina egna spel, föregångarna till lacrosse, och några indianer i South Dakota spelade i huvudsak lacrosse på is. Den moderna idén om landhockey växte fram ur dessa traditioner, och den moderna sporten ishockey förpassades främst till små städer, och i ingen organiserad miljö, förrän i slutet av 1800-talet.

Vem uppfann ishockey?

1872 flyttade en ung man från Halifax, Nova Scotia vid namn James Creighton till Montreal, och tog med sig sporten ishockey (hädanefter kallad ”hockey”) – närmare bestämt tog han med sig hockeyklubbor och skridskor. Skridskorna, som patenterades av ett företag i Nova Scotia 1866, hade rundade blad som hölls på stövlar med metallklämmor (första gången som någonsin gjorts och inte alltför annorlunda än moderna skridskor).

Efter att ha introducerat spelet för sina vänner, organiserade Creighton 1875 en grupp spelare för att utöva sporten inomhus på Victoria Skating Rink. Sporten hade aldrig fått fäste inomhus, tvingad utomhus av samhällstron att ishockey bara hörde hemma på dammar, till stor del på grund av faran för att en boll skulle flyga runt där inne. Creighton löste problemet genom att skapa ett ”platt, cirkulärt trästycke”, den första hockeypucken.

Efter att ha tränat i ungefär en månad arrangerade Creighton en offentlig utställning av sporten den 3 mars 1875. Medan vissa berömde den nya sporten, fördömde andra våldet i spelet. ’

Halifax regler

”De tidigaste spelen i sporten var inte identiska kopior av den nuvarande versionen; Halifax-reglerna, som Creighton spelade under i matchen den 3 mars, sa att pucken inte kunde lämna isen, inga framåtpassningar var tillåtna och målvakten kunde inte falla ner eller knäböja för att göra räddningar. När sportens popularitet sköt i höjden i Montreal i slutet av 1800-talet skapades sportens officiella regler, Montreal-reglerna, 1877. Skadade spelare kunde nu ersättas, lagstorlekarna sattes till sju per sida (ned från åtta) och rinkens mått gjordes nu standard.

”Lord Stanley:”

Hockeyn tog landet med storm när hockeylag växte upp över östra Kanada, både på universitet och på amatöridrottsklubbar. McGill University (där James Creighton studerade juridik) etablerade det första universitetshockeylaget 1877, och 1880-talet såg en explosion av lag. De första hockeyligorna bildades i mitten av 1880-talet, medan Amateur Hockey Association of Canada (AHAC), som startade 1885, var den första nationella hockeyorganisationen.

Vid vinterkarnevalen i Montreal 1889, vid en match mellan Montreal Victorias och Amateur Athletic Association, stannade Sir Frederick Arthur Stanley, Kanadas generalguvernör, med sin fru och två barn för att titta på matchen. Stanley togs med i spelet och hjälpte till att bilda ett lag, Rideau Rebels och en liga, Ontario Hockey Association (som bildades 1890).

Två år efter bildandet av OHA skapade Stanley konceptet med en regional tävling och gav en cup som delas ut till segraren, Dominion Challenge Trophy. 1893 bestämdes det att cupen aldrig skulle bli något lags egendom och döptes om till Stanley Hockey Championship Cup. Medan cupen, ungefär lika stor som en föreningsfotboll, har genomgått flera kosmetiska förändringar under åren, tilldelas Stanley Cup än idag mästaren i National Hockey League.’

Hockey föddes inte i Kanada

I en ny bok hävdar en grupp hockeyhistoriker att sporten, i motsats till vad man tror, ​​inte uppfanns i Kanada 1875. Istället har dess ursprung som i Storbritannien – och dess första spelare inkluderar en av de mest kända forskarna genom tiderna .

Nästan alla erkänner Kanada som hockeyns födelseplats, men en ny bok hävdar att sporten inte uppfanns där eller någonstans i Nordamerika. Istället hävdar en trio hockeyhistoriker att spelet har sitt ursprung i Storbritannien – med en ikonisk vetenskapsman som en av dess tidigaste deltagare.

I en boken ”On The Origins Of Hockey” presenterar Society for International Hockey Research (SIHR) medlemmarna Carl Giden, Patrick Houda och Jean-Patrice Martel information som pekar på Storbritannien som den plats där hockey först spelades.

Konventionell visdom har utsett Kanada som sportens födelseplats med det första spelet som inträffade 1875, men Giden, Houda och Martel har upptäckt bevis för att de första spelen ägde rum så långt tillbaka som på 1790-talet.

Dessutom har de upptäckt att den berömda naturforskaren Charles Darwin tyckte om spelet som spelare. I ett brev till sin son, William Erasmus Darwin, daterat den 1 mars 1853, mindes Darwin att han spelade spel på en frusen riven i Shrewsbury, England (strax öster om den walesiska gränsen) på 1820-talet.

Darwin, mest känd för sin banbrytande evolutionsteori, var en av ett antal framstående britter som trion av SIHR-forskare identifierade som några av de tidigaste hockeyspelarna i Europa; Kung Edward VII var en annan, liksom Albert, Prince Consort till drottning Victoria.

Forskarna upptäckte också hur namnet ”hockey” kom till: i de första spelen i England tillverkades pucken av en korkpropp som vanligen användes som propp i ölfat; på den tiden var Hock Ale en populär dryck. Sätt ihop de två och du kan se hur ordet kom in i det vanliga folkspråket.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade