Kan det bli Oavgjort i Ishockey?

NHL-hockeymatcher kan inte sluta oavgjort. Om, vid slutet av matchen, poängen för båda lagen är lika – så sätts en förlängningsperiod på plats för att avgöra den obestridda vinnaren. Övertidsperioden går sedan in i en straffläggning om båda lagen fortfarande är jämn.

Viktiga NCAA-spel kan inte heller sluta oavgjort och följa exakt samma modell som deras NHL-motsvarigheter. Denna regel kom på plats för att ge fans och spelare en mer konsekvent hockeyupplevelse.

Men inte alla hockeyinstitutioner delar samma regler. På NCAA-nivå kan hockeyspel sluta oavgjort – likaså amatörspel. Varje institution har olika filosofier när det gäller avslutningen av spel – du kommer dock aldrig att se en Major League-match sluta oavgjort. Skälen till detta är långa och varierande – och jag kommer att täcka dem när vi går vidare i den här artikeln.

Även om NHL tillät oavgjort under större delen av sin historia, ledde en nedgång i antalet gjorda mål per match till att de justerade reglerna för att göra spelet mer underhållande för fansen.

Hur fungerar NHL-övertidsperioden?

Om båda lagen har oavgjort i slutet av matchen kommer båda lagen att minska antalet utespelare från 5 till 3. Detta görs för att skapa utrymme på planen och ge spelarna en större chans att få passningar i en poäng. område. Om antalet utespelare stannade på de vanliga 5, så är fältet mer överbelastat, och chanserna att det blir ett avgörande ögonblick i spelet minskar.

Till skillnad från i vissa sporter där övertidsperioden alltid spelas maximalt, finns det en sudden death-regel i hockey som innebär att den som gör nästa poäng vinner hela matchen. Resten av övertidsperioden överges vid sudden death. Detta görs för att skapa brådska i spelet, vilket både motiverar spelarna och underhåller publiken. Det finns ingen tid för defensivt, pragmatiskt spel på övertid, och varje lag måste vara modigt och anfalla på alla sätt som behövs.

Det vinnande laget tilldelas 2 poäng i övertid seger medan det förlorande laget faktiskt får en poäng för att förlora på övertid. Detta i motsats till de noll poäng som delas ut för en förlust under ordinarie tid.

Under en NHL-slutspelsmatch är det en tjugominuters period av övertid jämfört med de vanliga femma, för att ge båda lagen goda chanser att göra mål. Shootouts är ibland inte det rättvisaste sättet att vinna matcher, så det extra incitamentet att göra mål i vanligt spel är uppenbart med den stora ökningen av ytterligare tid.

Straffläggning är den absolut sista utvägen i en hockeymatch. Om inget av lagen lyckas göra mål i sudden deaths förlängning, måste båda lagen ta del av ett fritt skott på mål. Spelaren springer från mitten och försöker slå motståndarmålvakten med ett skott. Denna process fortsätter och fortsätter tills det finns en situation där en spelare gör mål och motståndaren inte.

Denna spelmodell har överskridit NHL och används nu i alla stora professionella hockeyligor från USA, till Kanada och Europa. Detta gjordes för att göra reglerna konsekventa för spelare och fans utomlands, och för att spelet skulle få en mer strömlinjeformad förståelse med människor från hela världen. Varje större institution har samma regler, därför är spelet konsekvent över alla spektrum.

Varför tillåter inte NHL oavgjort?

NHL brukade tillåta oavgjort och, under större delen av sin historia, lät det ske i matcher. Det var en vanlig syn att se en hockeymatch slutade oavgjort, och generationer av fans tittade på sporten utan att veta något annat.

Säsongen 2004/05 förde med sig en ny regel som eliminerade oavgjort helt och hållet från sina matcher. Detta var delvis ett reaktionärt drag som åstadkoms av spelets ”Döda Puck-era”, där snittet av gjorda mål sjönk från 7,6 på 1980-talet till bara 5,19 1999.

När intresset och uppslutningen började falla fritt i NHL behövdes drastiska förändringar både på och utanför planen. Avskaffandet av oavgjort var ett stort steg för att återuppliva intresset för den nystartade National Hockey League.

Straffläggningsregeln infördes för att varje match skulle ha en klar och avgörande vinnare. Detta gjordes för fansen i första hand för att göra varje NHL-match en ”måste ses” match. Om matcher slutade oavgjort på en regelbunden basis, skulle underhållningsvärdet för spelet minska och, som ett resultat, tittarsiffran och intäkterna av NHL skulle fortsätta att minska.

Straffläggningsperioden engagerar fansen, motiverar spelarna och leder till en övergripande känsla av brådska i produkten. Bristen på band gör varje spel till en fråga om vinnare tar allt, och tittarna är mer benägna att ställa in sig om de vet att ett lag definitivt vinner.

Även om straffläggningsmodellen är perfekt affärsmässig, har den sin beskärda del av kritiker – som påpekar att straffläggning handlar mer om individuell skicklighet och tur snarare än enhetliga teamprestationer.

NHL kan återgå till att ha oavgjort i framtiden, men under de senaste 16 åren har straffläggningar varit en stapelvara i deras spel och är nu en självklarhet för både spelare och fans. Även om allt är möjligt i den professionella hockeyns värld skulle jag bli mycket förvånad om oavgjort format någonsin kom tillbaka.

Vilka andra hockeyinstitutioner tillåter oavgjort?

Som jag sa tidigare tillåter NCAA-nivån för hockey för närvarande oavgjort. Individuella regler varierar dock: en säsongsmatch utan konferens kan sluta oavgjort – och det finns en övertidsperiod på fem minuter som kan sluta oavgjort om inget av lagen lyckas göra mål.

Under NCAA-matcher där båda lagen måste gå vidare finns det dock en tjugominuters period av övertid som går till en straffläggning om ingen vinnare kan avgöras. Reglerna varierar beroende på omständigheterna för det individuella spelet – men totalt sett är oavgjort på NCAA-nivå.

Amatör- och fritidssidan av hockey tillåter båda band, och den regeln kommer alltid att vara på plats. Amatörlag har inte lyxen att ha en egen stadio eller att hyra ut en för natten, och isen som spelet spelas på ägs inte av dem i någon egenskap. Dessa spel spelas ofta i kommunala miljöer där is är bokad för ett block av tid – därför finns det inte tid för långa övertidsperioder eller skjutningar.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade