Vad Menas med Offside i Fotboll?

I fotboll säger offsideregeln att när en offensiv spelare är på motståndarens sida av planen och en lagkamrat rör bollen, måste det finnas minst två motståndare som är närmare mållinjen än vad den offensive spelaren är, eller att spelaren kan inte bli involverad i spelet.

Till exempel kan en spelare som bara har motståndarmålvakten mellan sig och målet inte ta emot en passning från en lagkamrat. De två försvararna närmare mållinjen inkluderar vanligtvis målvakten, men att det inte nödvändigtvis är sant. När en domare utropar offside, får det andra laget besittning av bollen för en indirekt frispark.

Timing är avgörande

Offsideregeln är utformad för att stoppa offensiva spelare från att ställa upp nära motståndarlagets mål.

Denna regel skapades för att förhindra offensiva spelare från att ”plocka körsbär” nära motståndarnas mål. Utan regeln skulle offensiva spelare kunna sväva nära motståndarnas mål även när spelet är på andra sidan planen, med hopp om en långpassning och ett enkelt mål. Offsideregeln gäller i det ögonblick bollen berörs eller passeras, inte när bollen tas emot. Därför, om den offensiva spelaren som kommer att ta emot passningen är onside när bollen berörs och sedan springer förbi försvararen innan han tar emot passningen, är den mottagande offsidesspelaren inte offside och spelet är lagligt.

Att sätta en fälla

En vanlig strategi för det defensiva laget är att spela en så kallad offsidefälla, där försvararna försöker dra motståndaren offside genom att springa framåt precis innan en potentiell passning, och därigenom få den offensiva spelaren längst fram att vara närmare mållinjen. än den näst sista försvararen.

Offsidefällan kan dock slå tillbaka om försvararna inte kommer före den mottagande offensiva spelaren innan passningen är gjord eller om domarna inte synar offside. Om den mottagande offensiva spelaren är jämn — eller ”level” — med försvararna i passningsögonblicket, är spelaren onside, vilket kan resultera i att den mottagande spelaren är vidöppen om försvararna fortsätter att röra sig bort från mållinjen.

Undantag

Det finns några undantag från regeln om offside. Det kan inte synas om de offensiva spelarna är på sin egen sida av planen. Det gäller inte heller vid inkast, målspark eller hörna.

Tillämpning

Offside kan synas av antingen mittdomaren eller sidlinjedomarna. Om mittdomaren upptäcker offside, kommer han eller hon att blåsa i sin visselpipa för att stoppa spelet.

Vanligare är att en sidlinjedomare signalerar offside genom att höja en flagga, vilket indikerar för mittdomaren att han eller hon ska blåsa i sin visselpipa för att stoppa spelet. Efter att offside har upptäckts och mittdomaren blåser i sin visselpipa för att stoppa spelet, kommer han eller hon att placera bollen på platsen för överträdelsen. Motståndarlaget får då en indirekt frispark från den positionen.

Svårt att avgöra

Detta har varit en kontroversiell regel, särskilt för att en domare har viss tolkningsfrihet om den offensiva spelaren som är inblandad i spelet, men också för att det ofta är svårt att bedöma spelarens placering i passningsögonblicket.

Domaren måste avgöra om omständigheterna var de rätta för att göra ett offsidesamtal, även om spelaren tekniskt sett befann sig i offsideposition. En domare har flexibilitet att bedöma att spelaren hade för avsikt att ta emot passningen, rörde sig framåt och var väsentligt involverad i spelet. Det innebär att den offensiva spelaren måste ha en rimlig chans att göra mål förutom att vara i offsideposition.

Var kan en offside kallas på planen?

Den andra saken att veta är att fotbollsplanen är uppdelad i två halvor, som kallas försvarssidan och anfallssidan. Anfallssidan är där målet är att laget som har bollen försöker göra mål. Den försvarande sidan är, ja, andra sidan av planen. Det enda stället på planen där offside kan synas är på anfallssidan.

Hur avgör domare vad som är offside?

Målvakten, som (naturligtvis) står nära målet för att hindra det offensiva laget från att göra mål, är nästan alltid den sista motståndaren. Detta innebär att den näst sista motståndaren är nästa spelare i det defensiva laget, som försöker hindra det offensiva laget från att göra mål.

För att avgöra när en spelare är offside, lokalisera den sista försvararen mellan laget som försöker göra mål och målet och dra en imaginär linje över planen. Alla motståndarspelare som är förbi den linjen, mellan försvararen och målet, är offside. Ett annat sätt att uttrycka det är att ingen i laget som försöker göra mål för tillfället kan vara närmare målet än spelaren i sitt lag som har boll i besittning.

Om det inte finns någon i det försvarande laget mellan personen i laget som har bollinnehavet och målvakten, blir bollens position offsidelinjen och alla i laget måste hålla sig bakom bollen.

Hur signalerar domaren offsides?

En domare signalerar offside genom att hissa sin flagga och peka den mot planen.

Vad är straffet för en offsidespelare i fotboll?

Om en domare utropar en spelare för en offsideförteelse uppstår ett spelstopp. Det defensiva laget får då en indirekt frispark. Denna spark skiljer sig från en vanlig straffspark eller direktspark eftersom den inte kan riktas direkt mot målet.

Istället måste det anfallande laget göra en passning innan en målspark. Passningar gör att lagen kan etablera en stabil offensiv drivkraft innan de gör ett skott på mål.

Varför är offside viktigt i fotboll?

Fotbollsoffside hindrar spelare från att plocka körsbär eller vänta bakom försvaret på en passning. När spelare väntar på dessa långa passningar kan de orsaka störningar i spelet, inklusive högriskpoängmöjligheter och tråkiga spel mitt på planen. Genom att upprätthålla en offsideregel pressar FIFA och IFAB spelet att passera och dribbla istället.

Regler som förhindrar den här typen av öppna attacker mot målet har varit en del av spelet från början. I dessa tidiga versioner av offsideregeln kan spelare inte acceptera en passning om de är långt ut framför bollen. Men dessa tidiga regeluppsättningar saknade ofta fasta riktlinjer eller straff för spelare som begick regelbrott.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade