Varför är Fotbollsplanen Randig?

Om du har sett fotboll minst en gång, vet du att gräsmattan på planen i de flesta fall är randig. En gräsremsa är mörkare, den andra är ljusare. Naturligtvis har många fans en fråga: varför är fotbollsplanen randig?

Vad är syftet med detta? Hur uppnås detta resultat? Dessa frågor besvaras i den här artikeln, eftersom varje fan med självrespekt måste veta varför fotbollsplanen är randig.

Många människor som undra varför fotbollsplanen är randig, föreslår felaktigt att gräset är målat i olika gröna nyanser. Men i själva verket är det helt fel, och lösningen är mycket enklare. När gräset på planen klipps görs det med hjälp av en speciell maskin, på vilken en speciell rulle är installerad.

Efter att ha tagit bort överflödigt gräs passerar rullen längs den och förbereder den i gräsklipparens rörelseriktning. När du övervinner var och en av remsorna rör sig maskinen i olika riktningar, så blir gräset i motsatt riktning i sin tur. På grund av detta skapas en visuell effekt av en ljusare och mörkare nyans av gräs – detta är bara ljusets arbete, som reflekteras antingen från hela gräsytan eller bara från deras spetsar.

Det visar sig att detta inte bara är en dekoration, och gräsmattan med en sådan klippning är uppdelad i lika stora band av samma bredd, vilket gör att både skiljemän och åskådare bättre kan navigera i vad som händer på fältet

Det är ganska lätt att visuellt avgöra vad bredden på en remsa är, så du kan enkelt förstå från vilket avstånd skottet sköts mot målet. För linjerna fungerar en sådan gräsmatta också som ett hjälpverktyg för beslutsfattande – med hjälp av raka linjer är det till exempel möjligt att bestämma ”offside”-positionen mycket mer effektivt. Detta är en av huvudorsakerna till att gräset är randigt på fotbollsplanen.

Varför är de flesta professionella fotbollsplaner randiga?

Fotbollsplaner är randiga främst för dekorationsändamål snarare än för något annat. Det finns dock några extra fördelar med att ha en randig fotbollsplan som en lite bättre upplevelse för publiken och andra mindre fördelar, men huvudorsaken bakom ränderna är idag till stor del ren dekoration.

Det är också värt att notera att inte alla fotbollsplaner är randiga i samma mönster och former.

Till exempel, som du kan se i bilden högst upp  använder vissaplaner ränder men med en vinkel istället för att ha dem som vinkelräta mot sidan av planen. Andra planer använder alternerande cirklar i olika färger istället för ränder.

Och vissa planer har inga ränder alls. De använder bara en enda gräsfärg för hela planen (förutom de vita markeringarna förstås.

Men trots allt detta finns det några mindre fördelar som kan förknippas med standardränderna som en fotbollsplan har, och det är vad vi diskuterar härnäst.

De mindre fördelarna med randiga fotbollsplaner

1. Ränder kan användas av publiken som referens.

Fotbollsplanen är extremt stor, så att använda ränder för att visuellt dela upp det kan vara en trevlig upplevelse för publiken oavsett om de tittar live från arenan eller hemifrån.

Till exempel kan ränderna hjälpa tittarna att få bättre uppskattning av planens storlek och olika områden. De kan hjälpa tittarna att bättre förutse hur långt spelarna är ifrån varandra till exempel. Och hur långt en viss spelare är från motståndarens mål vid ett givet tillfälle.

Ränderna kan också hjälpa tittarna att bättre inse hur långt frisparkspositionen är från motståndarens mål, de kan hjälpa dem att lättare förutse offsidebrott och så vidare.

Med enkla ord kan ränder förbättra upplevelsen för personer som tittar på spelet från en ”fågelperspektiv”.

2. Ränderna kan hjälpa spelarna på planen att bättre upptäcka offsideområdet

Det går inte att förneka att ränderna kan ha en viss inverkan på spelarens rumsliga medvetenhet, särskilt eftersom planen är stor och motståndaren kan stå någonstans långt ifrån dem.

Men jag tror personligen att storleken på rändernas påverkan inte gör någon stor skillnad av två specifika skäl:

  • Spelarna kommer att vara mycket fokuserade på var bollen är och var de andra spelarna är och de kommer inte ens ha mycket tid att lägga märke till ränderna i första hand under intensiva stunder
  • Tränaren vill med största sannolikhet inte att deras spelare ska vara beroende av ränderna eftersom detta kan användas mot dem under deras bortamatcher.

Om du inte vet vad en bortamatch är, är det i princip en match som spelas på din motståndares stadion. Motståndaren kommer att ha full kontroll över hur ränderna på planen kommer att se ut under spelets gång.

Även om rändernas inverkan på spelarna är minimal, betyder det inte att det är helt värdelöst.

När allt kommer omkring, att utföra offsidefällan till exempel (eller undvika den) kräver varje bit av rumslig medvetenhet som spelarna kan ha, och det skadar inte alls att använda ränderna när de är tillgängliga och när det är möjligt.

Myter om fördelarna med fotbollsplansränderna

Det finns vissa personer som hävdar att ränderna också hjälper de assisterande domarna när de avgör om en spelare är i offsideposition eller inte.

Jag tror dock inte att ränderna gör någon nytta här. För att upptäcka någon offsideoffensiv försöker assisterande domaren vanligtvis springa på sidlinjen tillsammans med den sista försvararen i det defensiva laget.

Detta innebär att alla spelare från det offensiva laget som befinner sig utanför den aktuella positionen för den assisterande domaren är i en offsideposition.

Denna teknik är mycket användbar och den används av de assisterande domarna för att identifiera offsideområdet.

Tekniken kräver dock att domaren håller reda på den sista försvararen i det defensiva laget, springer bredvid dem och håller reda på var bollen är vid varje givet ögonblick. Med det sagt tvivlar jag på att de hinner ens lägga märke till var ränderna är på planen.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade