Varför Byter man Sida i Fotboll?

De flesta sporter som spelas på en 2-sidig plan tvingar de tävlande lagen att byta sida någon gång under en match. Fotboll är en av dessa sporter.

Med andra ord tvingar fotbollsreglerna de tävlande lagen att byta sida i halvlek. Men varför?

Det snabba och enkla svaret är att byte av sida i halvtid i fotboll säkerställer att spelet är rättvist för båda lagen. Att byta sida i halvtid jämnar ut fördelarna som ett fotbollslag kan få på grund av eventuella problem på planen, solljusriktningen, vindriktningen och många andra faktorer.

Men påverkar den sida som ett lag spelar verkligen lagets prestation med en märkbar faktor?

Ja. Ibland gör det det, speciellt i fotboll eftersom fotboll är ett utomhusspel som kräver att du sparkar bollen istället för att hålla den med händerna (vilket betyder att våta mark är ett problem). Och det är därför det är viktigt att byta sida under en fotbollsmatch.

Här är de främsta skälen till varför fotbollslag måste byta sida i halvtid.

Defekterna på ena sidan av fältet

Alla fotbollsplaner är inte perfekta. Alla fotbollsklubbar har inte råd med det höga underhåll som fotbollsplaner kräver.

När allt kommer omkring är fotbollsplaner väldigt stora, och dessa fält består vanligtvis av naturligt gräs som behöver ständigt underhåll för att förbli perfekta. Men alla fotbollslag har inte råd med det.

Av denna anledning kanske du märker att vissa fotbollsplaner inte har gräs på några delar av planen och att de vanligtvis har jord eller lera istället om det regnar. För att se till att inget av de tävlande lagen får ett övertag på grund av sådana defekter på planen är att byta sida i halvtid svaret.

Om du bara tittar på de bästa fotbollsligorna, kanske du inte ser många av dessa defekter på fotbollsplanerna eftersom de flesta klubbar som tävlar i dessa ligor har tillräckligt med pengar för att kunna täcka eventuella underhållskostnader för sina fält.

Men kom ihåg att fotbollsreglerna är gjorda med alla klubbar i åtanke och inte bara de rika klubbarna. Defekter på en fotbollsplan är extremt vanliga bland mindre fotbollsklubbar.

Dessutom kan byte av planhalva eliminera chansen att ett fotbollslag avsiktligt skadar den del av planen som deras motståndare kommer att spela på.

Om det inte var en grej att byta lag i paus, så kan fotbollslagen som spelar på sin hemmaarena använda några knep på planen som längden på gräset för att få fördelar mot sina motståndare. Men denna fördel elimineras när du introducerar regeln som tvingar lag att byta sida i halvtid.

Vindriktningen

Vindriktningen är en stor fördel för fotbollsklubbar. Många professionella fotbollsmatcher spelas under extrema väderförhållanden. Vissa matcher spelas till och med i snön.

Med andra ord, starka vindar kommer inte att avbryta eller skjuta upp en fotbollsmatch, och lagen som spelar måste hantera det.

Även om vinden definitivt kan ändra sin riktning, bibehåller den vanligtvis vissa riktningar under en period, så att byta sida i paus är ett försök att minska effekten som vinden har på spelets resultat.

Vinden kan hjälpa en fotbollsspelare att göra mål under en hörnspark. Om vinden riktas mot nätet, då är allt vad hörnsparkstagaren behöver göra att sparka bollen framför mål med tillräcklig styrka och vinden kommer att kröka den mot nätet vilket gör det svårare för målvakten att blockera bollen.

Vinden kan också göra det svårare att passa bollen, sparka bollen exakt och kontrollera bollen i allmänhet om laget är vänd mot vindens riktning.

Med andra ord kan vindens riktning ge ett övertag till ett lag framför det andra och att byta sida i halvtid är ett försök att ge denna fördel till båda lagen istället för bara ett.

Solens riktning

Om en fotbollsmatch spelas på morgonen eller före solnedgången kan solstrålarnas riktning påverka målvakterna.

Om solen är direkt i ansiktet på målvakten kommer de att ha svårt att se bollen tydligt och därmed kommer deras prestation att påverkas.

Det är möjligt att solen är borta när lagen byter sida eftersom 45 minuter inte är en kort varaktighet. Men ändå är det bättre att bestämma sig för att byta än ingenting.

Fotbollsplanernas sluttningar

Vanligtvis är fotbollsplaner utformade med konsekventa sluttningar för att lösa vissa vattendräneringsproblem.

Dessa backar är tänkta att börja från mitten och sedan sprida sig till kanterna av planen och de är vanligtvis extremt små till den grad att de inte har några effekter på spelarna.

Men inte alla dessa backar är tillräckligt konsekventa och jämna. Det finns också fotbollsplaner som har sluttningar på grund av arten av marken som planen ligger på och på grund av den låga budgeten för ägarna av dessa planer.

Så för att eliminera eventuella fördelar på grund av sluttningarna på fotbollsplanerna är det ett måste att byta sida i halvtid.

Fansen

Pressen från fansen är stor. Målvakter måste ta itu med de tusentals av motståndarnas supportrar under en fotbollsmatch.

Det finns platser som är mycket nära målvaktens nät. Med andra ord kan en målvakt höra ramsorna och orden från de nära fansen, och alla dessa ramsor är inte menade att stödja målvakten.

Vanligtvis sitter ett lags fans på ena sidan av arenan och motståndarlagets fans på andra sidan.

Detta innebär att byte av sida i halvtid ger målvakterna en chans att spela medan de är bredvid klubbens fans i 45 minuter istället för att behöva spela inför motståndarens fans under hela matchen.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade