När blev Fotboll Populärt?

Fotboll är ett spel av passion. Det rör upp själen och väcker de starkaste känslor även bland de tuffaste folkmassorna.

Fotboll som spelas av över 250 miljoner människor idag såg väldigt annorlunda ut för bara några hundra år sedan. Fotbollens bollspel förändras och utvecklas ständigt med införandet av nya regler som formar det moderna spelet som vi känner det.

För en utomstående verkar syftet med det moderna spelet enkelt – sparka bollen i motståndarens mål fler gånger än de gör, och du kommer att gå av fotbollsplanen som segrare. Men lagspelet är mycket mer komplicerat än så.

Låt oss ta en resa tillbaka i tiden för att verkligen uppskatta spelet. Vi börjar i början av fotbollen. Fotboll är idag ett av de mest populära sporterna i vörlden idag men så har det naturligtvis inte alltid varit.

När blev fotboll populärt?

Storbritanniens världsomspännande imperium hjälpte till att sprida spelet så tidigt som på 1800-talet. Europeiska länder var de första att få tag i, men spelets popularitet var så stark att en världscupturnering med 13 nationer hölls 1930. Det var dock bara Belgien, Frankrike, Rumänien och Jugoslavien som deltog från Europa. Fotboll har stadigt vuxit i popularitet sedan starten men växer fortfarande snabbt i länder som USA.

När och var uppfanns fotbollen?

Fotbollens antika historia

Så vem skapade fotboll? Fotbollens historia går tillbaka till över 2000 år sedan. Det är lite oklart när fotbollen uppfanns. Aztekerna kan dock ha uppfunnit den tidigaste versionen av spelet.

Den aztekiska fotbollsmatchen var känd som ”Tchatali”, där syftet var att få bollen genom en stenbåge … utan att använda händerna. Bollspelet hade djupa religiösa och politiska band, där bollen symboliserade solen. Man tror att det förlorande lagets kapten ofta skulle offras till gudarna.

En annan version av spelet har också dokumenterats så tidigt som 206BC under Han-dynastin i Kina. Detta spel kallades ”Cuju” eller ”Tsu Chu” och spelades för att hålla den kinesiska militären i form.

Denna uråldriga form av fotboll involverade en uppsättning målstolpar i bambu som restes mitt på planen. Bollen var gjord av gummi och fylld med päls eller fjädrar. Syftet var att få den här bollen genom en liten öppning i nätet.

Återigen, utan att använda händerna. Lagen bestod ofta av 12-16 spelare, och ibland var kvinnor inblandade.
Vilket land uppfann modern fotboll

Fotbollens moderna historia började på 1800-talet när spelet först blev populärt på universitet och skolor. På den tiden var bollspelet något en blandning av rugbyfotboll och fotboll och kallades helt enkelt ”fotboll.” Det var oregerligt och kaotiskt på grund av variationen i regler som olika lag höll sig till.

En anmärkningsvärd skillnad var att vissa skolor tillät spelare att bära bollen medan andra i första hand använde sina fötter.

En grupp elever blev snabbt trötta på galenskapen som uppstod när de försökte spela en mellanskolematch, vad de bestämde sig för att göra härnäst förändrade fotbollens historia för alltid. De försökte formalisera en uppsättning regler.

År 1848 samlades åtta studenter från fyra offentliga skolor i Cambridge för att utarbeta regler som alla kunde följa. De kom överens om en uppsättning av elva regler som de sedan spikade till ett träd i Parker’s Piece (ett grönområde där lagen skulle mötas för att spela). Dessa elva lagar blev kända som Cambridge-reglerna.

Major Soccer League

Som en del av det framgångsrika anbudet att vara värd för världscupen 1994 grundades Major League Soccer 1993. MLS är en av de mest populära sportligorna i USA, med en genomsnittlig närvaro på över 20 000 per match.

Dessutom har det skett flera utvecklingar som har hjälpt Major League Soccer att bli lönsamma, inklusive utvecklingen av specialbyggda arenor, ”designated player rule” och de nya avtalen med nationella TV-stationer.

Framgången för United States Women’s National Team (USWNT) är främst ansvarig för spelets popularitet och tillväxt i hela Amerika under de senaste åren. Otroligt nog var finalen i fotbolls-VM för damer 2015 den mest sedda fotbollsmatchen i USA:s historia!

Men damfotbollsmatchen och USWNT:s framgångar var inte lätta. Kvinnliga spelare och lag var tvungna att övervinna några stora motgångar på vägen – inklusive en som varade i årtionden. I England på 1800-talet var damfotboll otroligt populärt.

En match lockade till och med 53 000 åskådare! Denna spektakulära uppslutning skadade dock fotbollsförbundets ego, som förbjöd kvinnor att komma in på planen i 50 år!

FIFA historia

Strax efter att spelet hade etablerats på hemmaplan i England började nationella föreningar växa fram över hela världen. Det fanns bara ett fåtal fotbollslandslag i slutet av 1800-talet. De första landslagen i England och Skottland spelade mot varandra på 1870-talet.

1903 såg den franske journalisten Robert Guérin en öppning för att skapa ett internationellt styrande organ som skulle övervaka den internationella sidan av fotboll. Så han satte sin plan i verket.

Den 21 maj 1904 bjöd Guérin in sju nationer att mötas i Paris. Dessa sju nationer hade alla ett gemensamt mål i åtanke – att ena nationella fotbollsförbund över hela världen.

Dessa sju nationer anses nu vara grundande medlemmar av Federation Internationale de Football Association eller FIFA. Dessa grundande nationer inkluderade Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Sverige och Schweiz.

Sedan den dagen i Paris har FIFA vuxit till att bli världens mäktigaste idrottsorganisation. FIFA fortsätter att drivas av sitt uppdrag, ”Utveckla spelet, beröra världen, bygga en bättre framtid.”

De har verkligen berört varje hörn av världen och fortsätter att globalisera spelet. FIFA har nu 211 medlemsföreningar. Dessa medlemsländer är indelade i sex olika konfederationer, som representerar varje kontinent.

Idag är FIFA mest känt för att vara värd för fotbolls-VM för både män och kvinnor. Fotbolls-VM är för närvarande det mest sedda internationella sportevenemanget i världen. Endast konkurrerade med de olympiska spelen och tog en silvermedalj i tittarsiffror. Sedan det inledande VM 1930 har det spelats vart fjärde år. (förutom 1942 och 1946, då det inte hölls på grund av andra världskriget).

Åtta fotbollslandslag har vunnit VM. Förutom att ha vunnit VM fem gånger är Brasilien den enda nationen som spelar i varje turnering.

Så, exakt hur många tittar på fotbolls-VM? Tja, hela 3,5 miljarder människor världen över såg fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Nästan en tioprocentig ökning av tittarsiffrorna än förra VM i Brasilien. Spelet modern fotboll blir bara mer och mer populärt.

Olympiska spelen

De olympiska sommarspelen introducerade fotboll som en utställningssport 1900 och 1904. Förutom Los Angeles-spelen 1932 har sporten hållits vid alla moderna olympiska spel sedan dess. Det spelades aldrig i de gamla spelen eftersom det är en lagsport och alla evenemang var endast individuella sporter.

Genom historien har FIFA använt olika metoder för att begränsa elitspelares deltagande i herrarnas fotbollsturnering för att undvika konkurrens med världscupen. Damfotboll introducerades först 1996 i OS-programmet.

FIFA Awards

2016 introducerades FIFA-priserna för världen för första gången. De bästa FIFA-fotbollspriserna erkänner de bästa manliga och kvinnliga spelarna och tränarna inom fotboll och delas ut årligen. Christiano Ronaldo vann den bästa FIFA-spelaren för män under sitt invigningsår, medan Carli Lloyd vann den bästa damspelaren.

Men FIFA arrangerar inte bara världsmästerskap och håller prestigefyllda prisceremonier. De har också en ganska betydande insats i att avgöra spelets lagar.

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade