Vilken Idrott och Sport har Flest Skador?

I den här artikeln ska vi se vilka sporter som har flest skador globalt. Sport är avgörande för ett friskt och fridfullt sinne. När du utövar en sport eller idrott släpper du din mentala stress. Att spela vilken sport som helst gör dig självsäker och avslappnad. Vissa sporter kan dock utgöra en högre risk för att ge dig allvarliga skador, eller så kan du till och med dö.

Utan tvekan är vissa sporter baserade på allvarliga skador eller till och med dödsfall, och dessa är de verkligt farligaste sporterna någonsin i historien.

Vilken sport har högst skadefrekvens?

Fotboll är den sport som orsakar flest skador, med uppskattningsvis 455 449 årligen. Trots all stoppning och stöd som spelare har har fotbollen varit orsaken till en uppsjö av skador, en av de vanligaste är knäskador.

Vanligaste fotbollsknäskadan: korsband-och knäskador

Av alla knäskador som upplevs på grund av fotboll är den vanligaste en bristning av ACL (främre korsbandet). De vanligaste symtomen är svullnad, förlust av rörelseomfång, ömhet i ledlinjen och obehag när man går. Skadan kan avta av sig självt beroende på hur allvarlig revan är, men om symtomen blir allvarliga eller kvarstår efter 24 timmars vila rekommenderar vi att gå till en idrottsmedicinare.

ACL är platsen där tre ben – skenbenet, lårbenet och patella, även känd som skenbenet, lårbenet och knäskålen – möts för att bilda ditt knä. En ACL-ruptur är när en rivning uppstår i muskeln och ofta skapar smärta och svullnad.

Fotboll

Denna internationellt älskade sport är känd för sina skador, men oftast är de hjärnskakningar som orsakas av höghastighetsbollar som flyger mot spelarnas huvuden.

Fotboll beräknas orsaka omkring 412 607 skador (både manliga och kvinnliga spelare) per år, och uppskattningsvis 22 % av dessa skador är hjärnskakning. Traumatiska hjärnskador (TBI), mer känd som hjärnskakning, orsakas vanligtvis av trauma mot huvudet (ofta av ett tungt föremål eller ett hårt fall). Denna skada kan identifieras genom ihållande huvudvärk, illamående/kräkningar, suddig syn och yrsel. Efter att ha upptäckt dessa symtom ska patienten föras till en akutmottagning så snart som möjligt.

Basket

Basket är en av de mest populära sporterna i världen och en annan av de farligaste sporterna, som orsakar cirka 169 904 skador per år. På grund av behovet av snabba handrörelser är klämda fingrar en av de vanligaste skadorna i denna sport.

Vanligaste basketskadan: klämda fingrar/ stukningar

Klämda fingrar uppstår när fingertoppen pressas mot handen, vilket resulterar i en stukning. Symtomen på denna skada liknar de vid andra stukningar: svullnad, blåmärken, smärta vid tryck och begränsad rörelseomfång. Eftersom händerna är en känslig del av kroppen rekommenderar vi att du uppsöker en idrottsmedicinsk specialist så snabbt som möjligt efter att skadan inträffat.

Volleyboll

Denna sport kräver att dess idrottare är snabba på fötterna och kastar utfall mot mötande bollar; volleyboll ger cirka 59 370 skador nationellt per år. En av de vanligaste skadorna är stukade fotleder, orsakade av att man ändrar riktning för snabbt eller landar fel efter ett hopp.

Vanligaste volleybollskadan: fotleds stukningar

Vrickningar, särskilt vristvrickningar, är vanliga i många löpsporter, och volleybollspelare är inte undantagna från denna skada. Stukade vrister kan identifieras av en skarp smärta i den drabbade foten när något tryck sätts på den, svullnad, blåmärken och ömhet vid beröring. Dessa symtom avtar vanligtvis mellan en till tre veckor, men om de kvarstår eller förvärras uppmuntrar vi dig att kontakta en idrottsmedicinsk läkare så snart som möjligt.

Skolidrott är ett bra sätt att uppmuntra ditt barn att få sin dagliga träning, vilket har visat sig ha många fördelar. Det är dock en bra idé att vara försiktig och kolla in ditt barns fysiska hälsa då och då. Vid skada uppmuntrar vi dig att boka tid hos en idrottsmedicinsk läkare och om dina symtom är svåra eller förvärras med tiden, vänligen ta ett besök till akuten så snart som möjligt.

Skidåkning/snowboardåkning

Spänn på dig stövlarna och njut av en av de mest spännande sporterna som finns, du får den friska bergsluften, vackra landskap och du kan åka hur fort du vill. Men alla som åkt skidor känner till riskerna och i de flesta grupper som åker iväg och åker skidor kommer minst en person tillbaka skadad. Brutna ben, stukningar, luxationer, hjärnskakning och blåmärken är alla vanliga skador, och om du gillar utförsåkning som är en av de snabbaste icke-motoriserade sporterna i världen så förbered dig på några stora fall!

Snowboardåkning kan vara mycket långsammare än skidåkning, men det gör det inte mindre skadebenägen, handleds-, axel- och fotledsskador är vanligare bland snowboardåkare. (Handledsskador är den vanligaste snowboardskadan)

Rugby

Rugby är med största sannolikhet den mest skadebenägna sporten som finns, spelet med full kontakt kräver fysisk styrka, rå kraft och förmåga att uthärda stötar och smällar under bästa delen av 80 minuter. Att sitta fast i 8 mans mauls som forward sätter enorm press på kroppen, medan konstant tackling och stötar i ryggen kan resultera i några mycket otäcka och vanliga skador. Rugby är också en av de sporter som är mest utsatta för hjärnskakning.

Ryttare

Att tävla och hoppa på ryggen av en oförutsägbar rörlig varelse som väger 8 gånger mer än vad du är kan resultera i stora fall och oavsett hur mycket vaddering och skydd du har på dig är det mycket svårt att förutse ett fall eller en lätt stamning från en häst. Hoppning, event, nationsjakt och flatracing resulterar i flest skador inom ridsport

Ishockey

Hockey är på toppen av vår lista av de mest fysiskt krävande sporterna. För det första åker du skridskor i höga hastigheter på en stenhård isbana, så alla fall kan vara väldigt smärtsamma. För det andra resulterar hastigheten med vilken du åker skridskor och jagar en blixtsnabb puck i några ganska stora kollisioner. Brutna ben och hjärnskakning är ganska vanliga ishockeyskador, lägg till standardmässiga tacklingar  i mitten av kampen och du har definitivt en av de mest skadebenägna sporterna som finns!

Boxning

Var ska vi ens börja! Det enda målet med denna sport är att slå ut sin motståndare, så det kommer inte som en överraskning att detta inte är en skadefri sport. Själva träningen är rigorös och boxare är några av sportens starkaste idrottare. Att bli träffad konstant boxning innebär en hel del skärsår, blåmärken och hjärnskakning. Träningen tar också ut sin rätt på kroppen så muskelskador kan vara vanliga såväl som brutna ben i händerna.

MMA

På samma sätt som att boxas är fängelset i MMA att slå din motståndare, men i MMA innebär det att slå din motståndare på alla möjliga sätt – sparkar, knän, armbågar och slag är rättvist spel, nog sagt! Genom UFC:s historia har det varit några riktiga otäcka skador som fångats på kamera, inklusive brutna ben!

By Grizzlys

Lämna ett svar

Relaterade

  • Så rengör du dina sneakers på bästa sätt

  • Marcus tar kontroll över sina sportäventyr med robust bil

  • Så printas matchtröjor

  • Värnamo AIK: En fotbollsklubb i framkant

  • Värnamo AIK: En framstående fotbollsklubb i Värnamo

  • Malmö FF mot Hammarby: En spännande match i Allsvenskan